Модерен Блог

„Паразитите” vs. „Паразитите”

Spread the love

Домашните насекоми са толкова разнообразни, че за да бъдат изброени дори някои от основните видове, няма да ни стигнат пръстите на ръцете и краката.

Въпреки това може да се направи опит тези животни да бъдат класифицирани по един признак – доколко съществата, които обитават жилищата и работните помещения на хората, са вредни. При този случай, в името на удобството на Нейно и Негово Величества читателя, домашните насекоми могат да бъдат разделени на три основни групи. Първата е домашните насекоми-паразити. Втората група е  представена от домашните насекоми-вредители, а в третата категория – безвредните влизат, да ги наречем условно, нашите съквартиранти, които не си плащат наема и не споделят с хората режийните разноски.

Национален Център по Заразни и Паразитни Болести

Нека да дадем малко по-подробна картина.

В първата група влизат пълзящите и/или летящите насекоми, които хапят животните, да не забравяме, че и ние сме част от животинското царство, и се хранят с тяхната кръв и екскременти. В тази група влизат комарите, дървениците, въшките, които обитават месните участъци на телата на хората и бълхите.

Във втората категория се вписват тези представители на насекомите, които не представляват пряка опасност за здравето и/или живота на  хората, но пренасят инфекции и болести или повреждат имуществото. В нея могат да причислени вече споменатите в предишни текстове хлебарки, мухи, а също и молците, както и книжните въшки.

В третата категория влизат, да ги наречем отново условно, безвредните инсекти. Тази група е представена от мравките (пълзящи и летящи), стоножките и някои други.

Всяка една класификация винаги е условна. Точно поради тази причина ще съставим още една група домашни насекоми, които да кажем за пореден път, съвсем условно, може да бъде определена като полезна. Има един вид мухи, да, точно от тези насекоми, които се хранят с всичко и пренасят  разнообразни причинители на много болести, които помагат на хората, макар и не по пряк начин. Тахините са врагове на нашите врагове. Този вид мухи паразитира в организма на колорадския бръмбар – един от основните вредители по картофите, а това растение е основна част от менюто на много хора в Европа, Южна и Северна Америка. Този враг на нашите врагове, да го наречем с истинното му име – приятел унищожава и такива вредители като дървеници и акари. Тахините, наистина са много полезни, и добрата новина е, че не само тези насекоми дават по едно рамо на хората в борбата с паразитите и вредителите.

Класификация на паразитете

Паяк

Логичният въпрос е защо това предизвикващо страх същество, което плете паяжина, е полезно? Тук трябва да вметнем. Има едно  има състояние на психиката, наричано арахнофобия. То е кръстено на героинята от гръцката митология Арахна, която предизвикала богинята на мъдростта и войната Атина Палада да се състезава в изкуството на тъкането. Жителката на земята, естествено, загубила надпреварата и за наказание е била превърната в паяк. След това лирично отклонение е времето да се даде отговор. Той, донякъде,  се крие в умението на това насекомо. Нишките на мрежата са трудно доловими за човешкото око, а какво остава да кажем за зрителните органи на мухите, комарите и други летящи насекоми. Ето защо някои нищо  неподозиращи паразити попадат в паяжината. Съдбата на жертвата е ясна – тя става храна на хищния паяк. По този начин, животното с осем крака ни избавя, въпреки ужаса и суеверията, които внася у ред хора по целия древен, а и съвременен свят, от редица неприятности.

Помощта в борбата с вредителите в животинския свят от страна на насекомите може да дойде и не чак толкова страховита буболечка – 

Калинката

Това малко червено същество, чието тяло е покрито с хитинова обвивка и с точици, всъщност е истински хищник. Тази буболечка се храни с насекоми и сигурно някой по-радикален човек би могъл да я нарече канибал. Ето защо, тя дава едно рамо на хората в борбата им срещу насекомите, като задоволява хранителните си потребности. Калинката може да изяде до 800 личинки на насекоми на ден, някои от които са вредители.

Не всичко, което виждаме, не съществува. Да, ама не, както казваше един водещ по национална телевизия. В природата съществува един вид, който се нарича

Трихограма

Най-големият представител на тези паразити, не е печатна грешка, точно паразити, достига „рекордната” дължина от 1,2 милиметра. Тези насекоми са малки, но от сой. Представители на този вид използват за храна буболечки всякакви, дори и вредители и паразити.

Нали си спомняте, че насекомите, които населяват дома, се разделят на три, условни групи – паразити, вредители и безвредни.

Защо обаче невидимата за невъоръженото човешко око трихограма е причислена към първата категория? Ще си зададе някой човек логичния въпрос и ще бъде напълно прав. И отговорът се крие още в началото на този текст. Всяка една класификация винаги е условна.

Ето защо, никога, ама никога не трябва да забравяме, че всяка една монета има най-малко две страни. Паразитите, които се хранят със себеподобните си, от една страна, са полезни с това, че консумират вредни за човешкия живот и здраве същества. Вечното „Но” обаче винаги е на всеки километър. Канибалите, колкото и да се „грижат” без дори и да осъзнават това за физическото и психическото здраве на хората, толкова и вредят. За страха от паяците вече казахме по-горе. Тези животни също могат да пренасят микроорганизми, които причиняват инфекции и болести, или в най-добрия случай, доколкото може да се говори с оптимизъм, когато става дума за здраве – алергии.

Какво може да се направи в такъв случай тогава?

Нека да си припомним едно от основните правила в медицината – профилактиката е най-доброто лечение. Точно поради тази причина сигурно ще Ви се наложи да се справяте с видимата, а и невидимата заплаха. На първо място можете да се консултирате с лекари и да си направите изследвания за поносимост към вещества, които предизвикват нежелани реакции от страна на организма Ви. Тук е и мястото да се вметне, че тестовете са бързи и безболезнени. Следващата крачка, която бихте могли  да предприемате, ако резултатите от тестовете за алергии, не дай си Боже, се окажат положителни, е да се започне с предпазните мерки.

Какви може да са те?

На първо място – поддържайте високо ниво на хигиена в жилището си! Това включва редовно, поне един път в месеца основно почистване на помещенията, в които Вие и близките Ви прекарвате по-голямата част от своето време. Същото важи в пълна сила и за мястото, където работите.

На второ в изброяването, но не и по важност, място. Обърнете се към специалистите от нашата фирма. Експертите ни ще дойдат, ще огледат, ще препоръчат и ще извършат всички необходими действия, за да бъдат помещенията, където живеете и работите, чисти, приветливи и безопасни за здравето и живота на Вас, вашите роднини, приятели, колеги и домашни любимци.

Facebook Коментари