Строеж на къща цена
Модерен Блог

Строеж на къща цена

Spread the love

Колко ще струва да построя еднофамилна къща?

Колко струва къща грубо строителство или каква е цялата цена на квадрат до ключ при строителство на нова къща? Можем да продължим с още много въпроси, които задават хората директно на строители или пишат същото в онлайн търсачките. Затова ще обединим тези въпроси в обща тема строеж на къща цена и ще се впуснем в размишления по темата, които да са от полза на вас – бъдещите собственици.

И така, колко струва строеж на къща? С толкова много променливи, свързани с изграждането на къща, може да бъде трудно да се изчислят разходите ви без да имате няколко известни параметри. Положително е, че повечето хора започват да търсят информацията предварително, с цел да ги улесни да определят бюджета си и да изчислят колко можете да си позволят да платят за цена на квадрат до ключ.

Много често хората избират строителството до ключ, защото не се занимават с довършителни работи, а предварително решават всичко със строителите, които се заемат с работата. Строителството до ключ има своите предимства и недостатъци, които няма да разглеждаме в тази статия, но ще се впуснем в определянето на цената. 

Това знание за разходите за изграждане не само ще помогне да се определи какъв вид къща трябва да построите и как трябва да я построите, но и как трябва да финансирате проекта (било то със спестявания или самостоятелна ипотека или комбинация от двете). Защо трябва да знаете колко струва къщата реално, а не да виждате цените на квадратен метър. Цената на квадратен метър, хвърлена като сума във въздуха не значи нищо. Или ако значи, то е неразбираемо на прима виста и пречи на човек да си изгради ясна представа за разходите, които го очакват.  Въпреки, че няма да говорим с цифри, ще споделим всеки платежен момент, всеки от които струва пари. 

Първо се започва със заплащането на таксите и оформянето не документацията за строеж.

Това са цени определени административно и се плащат по надлежния ред при определени за това места. Таксите в най-добрия вариант ще ви струват около 10 хиляди лева – в тях влизат проектните документи, разрешението за строеж, строителния надзор, присъединяването към мрежата за ВиК и електричество.В сумата преди започване на строежа се включва и разкриването на площадката. В този разход влизат всички дейности по организиране на пространството преди строителството, но и разчистването след строителните дейности. След като бъде получено разрешение за строеж, се започва изграждането на основите; изкопни дейности, бетон, кофраж, изолация на стените в основите, обратен насип, зидария. Този етап завършва с изпълнение на типа покрив определен за сградата.

Ние обаче търсим цена на квадрат до ключ.

Тоест плащането продължава с инсталацията на дограма; мазилката, довършителните работи по покрива.  Следа като и тази фаза завърши, започва инсталацията на електричеството, ВиК, изграждането на вентилация, климатизация и плануваното отопление.Обикновено много строителни фирми предлагат цена за довършителни работи, защото не малко собственици спират до етапа с грубия строеж и събират пари за последния етап. Когато строите до ключ, довършителните работи влизат в цената за строеж на къща. Накрая се оформя интериора, дворното пространство, баня и тоалетна.  

Ето това са етапите на изпълнение на строеж на къща и така в тях можете да изчислите цената като се позовете на експертно мнение за всеки един етап от изпълнението: от разрешителното до връчването на ключа на новия собственик.

Facebook Коментари